Problemen met teken
Teken kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Naast muggen op de eerste plaats, zijn teken als tweede verantwoordelijk voor het overdragen van infectieziektes bij zowel mens als dier.

De ziekte van Lyme

In België blijkt 10 tot 23%1,2 van de teken besmet te zijn met Borrelia bacterie (verantwoordelijk voor Lyme).

Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.
Teken kunnen :
  • Irritatie veroorzaken
  • Een abces veroorzaken
  • Ziektes overbrengen (zoals Lyme, welke ook gevaarlijk is voor de mens)
Hoe teken ziektes overdragen :
Teken kennen twee stadia waarin ze zich voeden: langzaam en snel. Vooral tijdens het snelle voedingsstadium is er uitwisseling van speeksel van de teek en het zuigen van bloed. In dit stadium is de kans het grootst dat een ziekte wordt overgedragen.
Hoe huisdieren teken oplopen :
Waar u ook in België woont, uw huisdieren kunnen overal besmet raken met teken. Deze parasieten komen niet alleen voor in landelijke/ bosrijke gebieden, maar ook in stadsparken en tuinen.

Ze vinden een gastheer, zoals bijvoorbeeld uw hond of kat, door met hun voorpoten in de lucht te zwaaien. Zodra een gastheer langsloopt, laat de teek zich vallen, doorboort de huid en hecht zich aan.
Frontline Combo®line en tekenbestrijding
Om je kat en hond te beschermen tegen teken:
Controleer regelmatig of uw kat of hond geen teken heeft.
Behandel elke 4 weken met Frontline Combo®Line. Raadpleeg de bijsluiter vóór gebruik.
De meeste dode teken vallen zelf van uw dier af. Mocht u een teek aantreffen op uw dier, dan verwijdert u deze het beste met een tekentang. Deze tang verwijdert alle monddelen van de teek zonder het lichaam van de teek samen te knijpen.
Wees bedacht op teken voordat u op reis gaat.
Als u eraan denkt uw hond mee te nemen op reis, is het belangrijk alert te zijn op teken. Uw hond heeft een hoger risico op een tekenbesmetting in bepaalde landen. Het is daarom verstandig uw hond te behandelen.
Lyme-borreliose
1Claerebout et al., Parasites and Vector, 2013, 6 (183)
2Misonne et al., J. Clin. Microbiol., 1998, 36 (11), 3352 - 3354
De tevredenheidsdienst. Meer dan een dienst : gemoedsrust !
Frontline® biedt u een dienst, zoals geen andere! Lees hieronder wat u moet doen om van deze dienst te genieten.
  • 1
    Koop een Belgische verpakking Frontline Combo®Line bij een Belgisch verkooppunt.
  • 2
    Gebruik de juiste dosering Frontline Combo®Line gedurende tenminste 3 opeenvolgende maanden op elke kat of hond in uw huishouden. Behandel alle dieren in uw huishouden gelijktijdig.
Boehringer Ingelheim